film/

 

SURINAME REVISITED (50 min. NTR / 2DOC) – in productie

uitzending: dinsdag 24 november 2015 | 23.00-23.50 uur | NPO2

Op 25 november is het precies 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Voor de Surinaamse juriste Lilian Gonçalves ging een droom in vervulling. Maar een paar jaar laten sloeg die droom om in een nachtmerrie. Bij de militaire staatsgreep verloor ze haar broer en kort daarna bij de Decembermoorden haar man. Ze vluchtte naar Nederland en bond een levenslange strijd voor gerechtigheid aan.
Nu, veertig jaar later, heeft Suriname weer gekozen voor president Bouterse. De man onder wiens leiding het land de afgelopen jaren in hoog tempo lijkt te veranderen.
In een laatste poging om het proces van de Decembermoorden nieuw leven in te blazen, keert Lilian Gonçalves na jaren weer terug naar Suriname. Terug naar het land dat het hare had moeten worden, maar het land van Bouterse werd.
Suriname Revisited is een persoonlijke en confronterende roadmovie, die een frisse blik werpt op verleden en vooral het actuele Suriname.

DE MAN DIE ACHTER DE HORIZON KEEK (20 min. CERUTTI FILM / NCRV) – in productie

Een jeugddocumentaire over het verlangen naar het onmogelijke. Een spannend verhaal over avontuur, over het opzoeken en overschrijden van grenzen. Het tarten en trotseren van de grens tussen wat kan en onvoorstelbaar lijkt. Geïnspireerd door het werk van kunstenaar Bas Jan Ader.

DE IJZEREN EEUW afl.3: LAND ZONDER PAUPERS (45 min. NTR / VPRO 2015) 17 april 2015 bij de NTR/VPRO op NPO2

De derde aflevering van deze serie over Nederland in de negentiende eeuw, behandelt een bijzondere project om de armoede te bestrijden.
Nederland, 1818. Bedelaars en dronkaards, weesjes en ontheemde gezinnen ontsieren het straatbeeld. Het prille koninkrijk staat er slecht voor. Een reeks mislukte oogsten heeft een groot deel van de bevolking in de armoede gestort. Wat te doen met al die paupers? Bij gebrek aan een verzorgingsstaat moet het initiatief komen van kerk en welgestelden. Verreweg het meest ambitieuze project om armoede en moreel verval de wereld uit te helpen, is de Maatschappij van Weldadigheid van Johannes van den Bosch.
Zijn idee: de armoedzaaiers in afgelegen landbouwkoloniën verheffen tot modelboeren. Het initiatief begint voortvarend. Maar al snel zijn er ook strafkoloniën nodig om de paupers op het rechte pad te krijgen en houden. De vraag dringt zich op: hoe maakbaar is de mens?
Aflevering 3 van de IJzeren Eeuw voert de kijker langs de voormalige koloniën in Frederiksoord, Veenhuizen en Ommerschans. Centraal staan Johannes van den Bosch en kolonist Klaas Visser. Sprekers zijn o.a.: de huidige directeur van de Maatschappij Weldadigheid, een nazaat van Klaas Visser, en ex-premier Ruud Lubbers, ook nazaat van een kolonist.

TITAANTJES afl. 3: RODRIQUEZ (25 min. WITFILM / VPRO 2015) vanaf 22 maart 2015 bij de VPRO/Zapp op NPO3

Sommige kinderen hebben het gewoon, die worden met een zeldzaam talent geboren. Al vanaf de wieg voelen ze een dwingende innerlijke noodzaak om te scheppen. Dansen, schilderen, filmen, schrijven, beeldhouwen, ontwerpen of zingen. Het is niet tegen te houden. Er zijn ouders die kunst als een deel van de opvoeding zien, maar er zijn ook veel kinderen die niet in die gelukkige omstandigheid verkeren. Zij doen het helemaal op eigen kracht. In de 8-delige jeugddocumentarie serie TITAANTJES worden acht van deze jonge bevlogen kunstenaars gevolgd.
In samenwerking met Witfilm ontwikkelde ik het concept voor deze serie en maakte ik de pilot, die uiteindelijk als aflevering 3 in de serie is opgenomen. Deze aflevering gaat over het twaalfjarige danstalent Rodriquez.
Rodriquez is twee jaar lang, zonder dat zijn ouders het wisten, in het geheim naar balletles gegaan. Inmiddels zit hij op De School voor Jong Talent, dat onderdeel is van het prestigieuze Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Maar hij heeft het moeilijk. Zijn balletdocenten geven hem veel kritiek. En thuis vindt hij niet de rust en regelmaat die hij nodig heeft om zijn zware opleiding te kunnen volgen. Wellicht kan zijn grote idool en danscoryfee Hans van Manen hem helpen?

BIKKELS / TOUGH COOKIES afl. 3: JOB (25 min. IDTV/VPRO 2014)

De twaalfjarige Job heeft een zieke vader, moeder en grote broer. Zijn moeder en broer weten hun auto-immuunziekte met medicijnen aardig in bedwang te houden. Maar wat zijn vader precies heeft, is na vijf jaar medisch onderzoek nog altijd niet duidelijk. Die onzekerheid drukt als een zware last op het gezin – en op Job in het bijzonder. En alsof dat nog niet genoeg is, komt dan ook nog zijn overgrootmoeder te overlijden. Met zijn voorliefde voor speelfilms en acteren bevecht Job het vraagtekenmonster van de ziekte van zijn vader. Zal hij hem weten te verslaan?

DE IETSNUT / THROUGH THE LOOKING GLASS (19 min. AVRO 2013)

De twaalfjarige Marijn tovert de meest alledaagse dingen om tot de meest wonderlijke kunstwerkjes. Zijn stelregel: als je anders kijkt, zie je ook andere dingen. Vanwege zijn talent mag hij sinds kort lessen volgen op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst. Maar dat betekent ook dat zijn werk voor de eerste keer met een zeer kritisch oog wordt bekeken. En beoordeeld…

Twelve-year-old Marijn has enrolled in the art academy and is working on his first exhibition, which will be judged by an adult jury.

DE 13E MAN / THE MAN IN BLACK ( documentary 51′ VRPO / Zeppers Film & TV 2011)

De Dertiende Man is een film over drie scheidsrechters in het amateurvoetbal. Badr, David en Jan-Willem staan ieder weekend op het voetbalveld. Ze houden van het spelletje. Dat is hun belangrijkste drijfveer. Maar dat wekelijkse moment van verantwoordelijkheid en gezag heeft ze nog iets anders gegeven: het besef dat respect een waardevol maar kwetsbaar goed is. Zeker in het Nederland van nu. Waar een ieder vooral zijn eigen belang najaagt en ieder gezag verdacht is.

The Man in Black is a documentary about three referees in amateur football. Badr, David and Jan-Willem can be found on the football pitch every weekend. They love the game. That is their main motivation. But the weekly moment of responsibility and authority has given them something else: the realization that respect is a valuable but fragile commodity. Especially in the Netherlands today, where people are predominantly preoccupied with their individual interests and all authority is regarded with suspicion.

regie & scenario MARTIJN BLEKENDAAL camera PIM HAWINKELS geluid BENNY JANSEN montage AXEL SKOVDAL ROELOFS muziek WOLFERT BREDERODE producent FRANK VAN DEN ENGEL eindredactie BARBARA TRUYEN / VPRO productie JULIA VAN SCHIEVEEN  HANS TWINT geluidsnabewerking TOM BIJNEN regie adviezen ALIONA VAN DER HORST

‘Intrieste maar mooie documentaire’ – De Volkskrant
‘Een poetische film tegen een kneuterig Hollands decor’ – VPRO Gids
‘Mooie documentaire… ontroerend’ – NRC/Handelsblad

BENNY (documentary 9′ NTR 2011)

Benny van Lent handhaaft ieder weekend het gezag op het voetbalveld. Na een leven vol alcohol, verwaarlozing en agressie, ontvluchtte hij samen met zijn Indonesische geliefde zijn geboortestad Antwerpen, om in Amsterdam-Oost opnieuw te beginnen. Een nieuw thuis heeft hij gevonden bij de Turkse voetbalvereniging Ankaraspor – ook al verstaat hij geen woord Turks. Zijn geld verdient hij als afwasser in een restaurant. En een agressiecursus heeft hem van zijn opvliegende gedrag afgeholpen. Nu moet Benny echter wel op zoek naar andere manieren om respect en ontzag af te dwingen. En dat is niet makkelijk op het voetbalveld. Zeker niet voor iemand als Benny, die de voetbalregels nog steeds niet onder de knie heeft.

regie & scenario MARTIJN BLEKENDAAL camera PIM HAWINKELS geluid BENNY JANSEN montage AXEL SKOVDAL ROELOFS producent FRANK VAN DEN ENGEL eindredactie ERIK HOGEBOOM / NTR productie JULIA VAN SCHIEVEEN  HANS TWINT

UJIMA (documentary 30′ DE DOCTERS 2009)

De sloppenwijken van de Keniaanse stad Nakuru kennen een problematiek van armoede, aids, criminaliteit en werkeloosheid. Tegen die achtergrond leiden Marc van de Giessen en Machiel Pouw een bijzonder dubbelproject: Ujima, een trainingscentrum waar kansarme jongvolwassenen begeleid worden naar zelfstandigheid en werk; én Maili Saba, een guesthouse dat voldoende inkomsten genereert om het trainingscentrum te financieren. De televisiedocumentaire Ujima schetst een portret van het dubbelproject en laat zien waar de toekomst van ontwikkelingshulp zou kunnen liggen: bij economische en sociale zelfredzaamheid.

regie & research MARTIJN BLEKENDAAL productie & research REMCO KAPPELHOF camera MLADEN VEKIC montage ROMBOUT VAN SONSBEEK