bleek/

bleek (de), zelfst.naamw (m/v). Uitspraak: [blek] 1. afk. van Blekendaal (eigennaam) 2. zie: bleekmiddel
middel (het), zelfst.naamw. Uitspraak: [‘mɪdəl] Verbuigingen: middel|s, middel|en (meerv.): iets om een doel mee te bereiken.
bleekmiddel (het), zelfst.naamw. Uitspraak:  [‘blekmɪdəl] Verbuigingen: bleekmiddel|en (meerv.): middel dat voor kraakheldere resultaten zorgt.

Antwerpen 2015CV

Martijn Blekendaal (Amsterdam, 1973) begint kort na zijn eindexamen gymnasium in 1992 tegelijkertijd aan de HBO opleiding Cultuur & Beleid en de universitaire studie Kunstgeschiedenis. In 2003 voltooit hij de studie Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Door een stage bij televisieprogramma Andere Tijden (NPS/VPRO) belandt hij bij de NPS. Als researcher werkt hij voor programma’s als PREMtime (NPS), PaPaul (VARA) en eindredacteur en verslaggever bij diverse kunstprogramma’s.

Ondertussen schrijft hij voor het Vlaamse dagblad De Morgen en het Historisch Nieuwsblad en gespreksleider. Met programmamaker Remco Kappelhof richt hij in 2007 stichting de DOCters voor audiovisuele producties op. Hun eerste documentaire ziet in 2009 het licht: Ujima.

In datzelfde jaar wint hij met een scenario voor een film over scheidsrechters in het amateurvoetbal de prestigieuze Mediafonds Documentaire prijs twv 125.000 euro. In het najaar van 2011 gaat zijn debuutfilm De 13e Man in premiere op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Half december dat jaar vertoont de VPRO de documentaire op televisie.

Kort tevoren heeft hij samen met Sandra de Witte en Remco Kappelhof in de voormalige FEBO in Amsterdam-Noord de tentoonstellingsruimte BOEF opgericht. Tegenwoordig zijn BOEF en bleek/middel gevestigd op De Ceuvel, een innovatieve, duurzame gemeenschap van creatieve bedrijven in Amsterdam-Noord.

Met Finbarr en Naos Wilbrink vormt hij sinds kort de Cinema Brewers. Een ambachtelijke bierbrouwerij die filmklassiekers vertaalt naar speciaalbier.